donderdag 4 november 2010

Survey for Kiva

Beste Curaçaose young professional,  

Graag stellen wij u voor aan Kiva.

Kiva is een organisatie die de Curacaose Young Professional in het buitenland als doelgroep heeft. Wij willen hier graag een beter beeld over kunnen vormen en vragen daarom dat u deelneemt aan deze korte enquête. Uw bijdrage zal ons een concreet beeld geven van de Curaçaose young professional.

Uiteindelijk kunnen we aan de hand van deze gegevens uzelf in de toekomst beter vertegenwoordigen op economisch, sociaal maatschappelijk en politiek gebied rondom ons eiland Curaçao.

Beneden vind u twee links naar de enquête. Een Nederlandse versie voor de Curacaose young professional die in Nederland woonachtig zijn en een Engelse versie voor de Curacaose young professional in een ander land.

Kies de link die voor u van toepassing is en klik hierop om doorverwezen te worden naar de enquête. De enquête duurt maximaal 5 minuten. Uw gegevens blijven uiteraard anoniem.
Indien u meer wilt weten over Kiva kunt u dit aan het einde van deze enquête aangeven.

Bedankt voor uw bijdrage,

Kiva

Woon je in Nederland -->
 http://www.eSurveysPro.com/Survey.aspx?id=26a9d26c-66fc-4881-94cc-16c2dd7385bd

Woon je niet in Nederland -->
 http://www.eSurveysPro.com/Survey.aspx?id=ac944857-9163-4526-a99a-c10228e93dad

woensdag 3 november 2010

Tropische storm Tomas zorgt voor noodsituatie op Curaçao


WILLEMSTAD - Meestal wordt het eiland Curaçao tijdig behoed voor rampsituaties tijdens het orkaan seizoen. Dat het eiland niet voorbereid was op de komst van tropische storm Tomas, zou later blijken toen op de nacht van maandag naar dinsdag hevige regens en rukwinden urenlang het eiland teisterden.

Gedurende slechts enkele uren is de helft van het jaarlijkse aantal gevallen. Dit komt neer op 265 millimeter neerslag met als gevolg dat sommige delen van het eiland ondergelopen waren. Het afwateringsysteem was helaas niet bestend om zoveel water op te vangen waardoor het even zal duren voordat het eiland weer tot haar dagelijkse gang van zaken kan overgaan. Met de huidige situatie is het een grote vraag hoe het normale leven de komende dagen weer opgepakt kan worden.



Maandagochtend toen was het nog droog. Tomas lag op 145 kilometer afstand van Curaçao. Tomas leek geen gevaar meer te vormen voor het eiland. Het orkaan zwakte af naar een tropische storm en veranderde van koers. Het komt vaker voor dat stormen en orkanen in de tropen zomaar van koers veranderen. In plaats van een westelijke koers, veranderde het in een noordelijke. Volgens de modellen zou dat ook aanhouden. Niemand kon zich voorstellen dat enkele uren later het eiland toch in rep en roer zou liggen. 



In de avond begon de aanhoudende neerslag waar de volgende dag nog geen einde aan leek te komen. Verschillende delen van het eiland werden ontoegankelijk, door soms wel ‘rivieren’ die door de straten raasden. In bepaalde gebieden moesten bewoners in alle haast hun huizen verlaten omdat het water in korte tijd tot bijna anderhalve meter was gestegen. 


Door het noodweer zijn er twee mensen omgekomen. Een vrouw kwam vast te zitten in haar auto en is daarbij verdronken. Tijdens een reddingsactie werd een medewerker van de CITRO (Citizen Rescue Organization)  vermist nadat hij twee vrouwen, waarvan één hoogbejaard, heeft gered. Zijn levenloze lichaam werd enkele uren later door zijn collega’s gevonden.  Hij laat drie zonen en een vrouw achter.


Behalve dodelijke slachtoffers was de storm ook aanleiding voor verschillende grootschalige evacuaties. De straten lagen binnen een enkele uren blank en ook de woningen stroomden vol. Bij het Advent ziekenhuis moesten zeker 18 mensen door de ambulancedienst naar een ander ziekenhuis worden overgebracht. In diezelfde straat staat ook het hotel Trupial Inn. De toeristen die daar verbleven werden in opvanghuizen opgenomen. 


Als Tomas eindelijk zijn koers vervolgd blijft het eiland geschokt. De beschadigde voertuigen waarop de modder van de straat is achtergebleven zijn stille getuigen nu het water weer langzaam daalt. Hevige neerslag en onweer hebben plaats gemaakt voor tranen en verdriet bij het volk en de vraag; “wie gaat ons helpen?” Door de hoeveelheid water en ook door blikseminslagen lagen de wijken  Julianadorp, Santa Maria, Jongbloed, Cas Cora, Mahaai, Van Engelen en Zeelandia de hele nacht zonder electriciteit. 



Uitzonderlijke weerssituatie

Hoewel de Curaçaose meteorologische dienst gewaarschuwd had voor hevige regen, is situatie behoorlijk onderschat. De gevallen hoeveelheid neerslag bleek uitzonderlijk te zijn. 

Tot maandagavond rond 7 uur lokale tijd, leek het alsof het intense regenbied van de tropische storm op een veilige afstand van de ABC-eilanden voorbij zou gaan. Althans dat bleek op de radar- en satellietbeelden.


Maar rond 8 uur ’s avonds groeide het regengebied en kwam het toch zuidelijker . Het regengebied bleef zo’n vijf uur op het eiland hangen. Dat zorgde voor overstromingen, blikseminslagen, brand en stroomuitval op verschillende plekken.



Noodsituatie

De hulpdiensten kregen zo’n 600 meldingen binnen van mensen die hulp nodig hadden.

In de dicht bewoonde wijken Zuikertuin, Groot Davelaar, Muizenberg, Mahaai en Cascora staat het blank. Honderden huizen zijn ondergelopen en mensen moesten geëvacueerd worden. Ook de commerciële buurten Zeelandia, Saliña en Promenade werden hard getroffen door het noodweer.


De hulpdiensten konden het op een gegeven moment niet meer aan. Dat bleek ook toen mensen later in de nachten wanhopig de radiostations belden om live in de ether elkaar op de hoogte te brengen van wat er aan de hand was en waar er hulp nodig was.

Heel veel Curaçaoënaars hebben hun solidariteit en bereidheid getoond om de getroffenen te helpen. Via de radiostations MAS 99.7 en Direct 107 konden vrijwilligers naar verschillende plekken worden gedirigeerd.


Later in de nacht werd door de Curaçaose premier Gerrit Schotte het Rampenbureau ingeschakeld. De regering heeft via de gouverneur van het eiland officieel om hulp gevraagd aan Defensie en de kustwacht. Eerst werd er om een “zachte bijstand” gevraagd, gezien de omstandigheden werd dit later veranderd naar een “harde bijstand”.

Er is zoveel regen in zo’n weinig tijd gevallen, dat het infrastructuur van het waterafvoer het niet meer aankon. Heel veel mensen op Curaçao zeggen dat ze ‘nooit zoveel regen in zo’n korte tijd hebben gemaakt’.

De schade is in de getroffen gebieden zijn enorm. Door het snel reizende waterniveau konden veel mensen hun bezit niet redden. In sommige buurten zijn auto’s meegesleurd door het water.

“De huidige situatie maakt dat we geen enkele millimeter regen meer aankunnen.”, aldus premier Schotte in een persconferentie later op de middag. Maar de Curaçaose meteorologische dienst meldt dat de kans regenactiviteit voorlopig zal blijven aanhouden.

Tijdens de persconferentie kreeg premier Schotte het verwijt, niet genoeg voorbereidingen te hebben getroffen voor de storm. De premier gaf aan dat men niet had verwacht dat de staart van Tomas naar Curaçao zou afbuigen en zoveel regen met zich zou meebrengen. De financiële schade wordt in kaart gebracht met behulp van meldingen van de brandweer, politie, het Rode Kruis en andere hulpdiensten. Voor ernstig gedupeerde gezinnen wordt nu geld vrijgemaakt.




Risico’s voor de gezondheid
De gezondheid op Curaçao komt in gevaar door de hevige regenval. Overal ligt stilstaand water dat als broedplaats kan dienen voor muggen. De angst voor dengue groeit. De minister van Volksgezondheid Jacinta Constancia zal zich spoedig bezig houden met de voorlichting over dengue.

Maar er wordt niet alleen voor een dengue-uitbraak gevreesd. Er bestaat ook een vrees voor een mogelijke uitbraak van cholera volgens arts en medisch adviseur dr. Eduard Braam. “Er is nu een probleem opgetreden dat door de overstroming afval uit beerputten met het regenwater mengt en verspreidt. Gezien de omstandigheden moeten we alert blijven op de risico voor cholera. ”, aldus dr. Braam.


Frustratie vanuit Nederland

Via Blackberry messenger, Twitter en Facebook sloeg in de nacht het nieuws ook over naar Curaçaose studenten in Nederland. Vele van hen waren bezorgd nadat ze op de hoogte werden gebracht van de steeds erger wordende situatie. Tijdens de gebeurtenis was het nieuws alleen via Twitter en de online streaming van Radio Direct107 te volgen.

In de loop van de dag hebben een aantal studenten op Facebook en Twitter hun frustratie geuit over het feit dat de Nederlandse media nauwelijks met berichtgeving kwam over wat er op Curaçao aan de hand was. Radio Nederland Wereldomroep (RNW) was een van de weinige media die met een bulletin kwam.

De Telegraaf heeft in de loop van de dag één artikel op haar website geplaatst, met de kop ‘Plunderaars slaan toe op Curaçao’.  “De Telegraaf weet wederom de feiten te draaien en het eiland in een negatief daglicht te zetten.”, wordt er door een Curaçaose student op Facebook gezegd.

De ruiten van de winkel Rosko in Saliña zou zijn ingeslagen, maar het gaat om één incident en de politie meldt dat er niets is buitgemaakt. De Telegraaf schreef in haar artikel “Op Curaçao zijn plunderaars op strooptocht geslagen in de chaos die is ontstaan door orkaan Thomas.” en ook daarmee de indruk zou hebben gewekt dat de Curaçaoënaars winkels aan het leegplunderen waren.





 door J.R. Samson, G. Jacobs en D. Rodrigues Pereira. ©


  
    © Liz van de Laar



Nieuws en Achtergronden door Curaçaoënaars
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen over Curaçaose zaken. 

Redactielid Johnathan Samson heeft een persoonlijke Twitteraccount waar hij nieuws en achtergronden over diverse ontwikkelingen op 
Curaçao plaatst. www.twitter.com/MinisterSamson.

Op de website http://www.mighty-concepts.com/soaking-curacao/ kunt u een fotoreportage zien gemaakt door de jonge Curaçaose ondernemer Liz van de Laar.

maandag 25 oktober 2010

Curaçaose studenten in Utrecht maken kennis met de regeringsplannen

Op 22 oktober 2010 werd er in Utrecht een bijeenkomst gehouden met de Curaçaose studenten in Utrecht, de nieuwe minister-president en de gevolmachtigde minister. Deze bijeenkomst werd georganiseerd als kennismaking met de nieuwe politici en de plannen van de eerste Curaçaose regering.

De Curaçaose regeringspartij MFK(Movemente Futuro Kòrsou), waarvan zowel premier Gerrit Schotte als gevolgmachtigde minister Sheldry Osepa afkomstig zijn, wilt ‘dichterbij het Curaçaose volk zijn’. De coalitie wil graag de mening weten van de verschillende groepen Curaçaoënaars over de actuele politieke kwesties. Ook de Curaçaoënaars in Nederland vormen hierop geen uitzondering.

Merkwaardig was de afwezigheid van premier Schotte, wat de studenten zeer teleurgesteld hadden. De jonge gevolmachtigde minister Sheldry Osepa was wel aanwezig en legde de regeringsplannen uit. Ook Raymond Labad van Stichting MAAPP en Robert Candelaria (directeur van Het Curaçaohuis) waren onder de aanwezigen.

Deze bijeenkomst was zonder meer belangrijk te noemen voor de regering. De kersverse regering heeft vele grote plannen, waarvan enkele direct betrekking hebben op de in Nederland wonende Curaçaoënaars, bleek uit de bijenkomst. Eén van de vele plannen is het terughalen van de Curaçaose young professionals naar het eiland. “Er zijn veel afgestudeerden die niet terug zijn gegaan. Er is veel kennis hier in Nederland die Curaçao hard nodig heeft.”, aldus Osepa, de eerste gevolmachtigde minister van ‘pais Kòrsou’.

Ook het thema ‘duurzaamheid’ kwam aan bod. De minister sprak over de plannen om duurzame ontwikkeling te bevorderen. De coalitie die uit de partijen ‘Movementu Futuro Kòrsou’, ‘MAN’ en ‘Pueblo Soberano’ bestaat, wilt dat Curaçao over 10 jaar tijd maar liefst 500.000 inwoners telt.

De studenten in Utrecht waren zeer enthousiast, maar hadden ook een kritische blik op verschillende kwesties die aan bod kwamen. Het ging de studenten vooral om hoe de plannen überhaupt gerealiseerd kunnen worden.

Zo werd er een vraag gesteld hoe de regering het voor elkaar wilt krijgen om de afgestudeerden naar Curaçao te halen. Osepa antwoordde dat er ‘verschillende plannen zijn’, onder andere een plan om een deel van de studieschuld kwijt te schelden en een plan voor huisvesting speciaal voor de starters.

Echter, de minister legde de nadruk vooral op de young professionals zelf. De young professional moet aan de ontwikkeling van Curaçao gaan bijdragen, door zelf opofferingen te gaan doen om terug te keren. De studenten waren het hier zichtbaar niet mee eens met de minister. ‘Er is geen duidelijk plan en er is geen drijfveer om het aantrekkelijk te maken voor ons.’, wordt er gefluisterd in het publiek. ‘Mogelijkheden zijn er nu alleen voor een groep die voor de overheid wil gaan werken.’

De studenten waren ook sceptisch over het plan om over 10 jaar maar liefst 500.000 inwoners te hebben op Curaçao. Een van de argumenten tegen dit plan was dat ‘het infrastructuur op het gebied van verkeer de hoeveelheid auto’s op dit moment niet eens aankan’. Sociale voorzieningen en onderwijs zijn volgens hen ook niet op peil.

“En waar haal je al die mensen vandaan?”, vroeg een student. “Op Curaçao heb je ongeveer 144.000 inwoners en in Nederland heb je 138.000 ‘Antillianen’ en Arubanen.” De minister gaf als antwoord dat ‘we ernaar moeten streven’.Als we beide aantallen met elkaar optellen komen we niet tot 500.000 Yu di Kòrsou’s. Andere barrières voor dit beleid zijn ook de discussies rondom het definiëren van de Curaçaoënaar.

De aanwezige studenten waren zeer kritisch over de plannen en ook over de beantwoording van de minister. En toch waren de aanwezigen positief over de initiatief en inzet van de nieuwe regering. Over de vraag wat zij van de gevolmachtigde minister Osepa vinden, antwoordde de meesten ‘heel aardig’ en ‘gepassioneerd over de ambities’.

“Ik hoop dat de politici op Curaçao en vooral de premier, vaker naar Nederland komen om met ons persoonlijk in debat te gaan.”, zegt een studente. Een andere haakt er meteen op in. “Tot een conclusie kunnen we nu niet komen, omdat veel van onze vragen niet voldoende werd beantwoord. De regering moet de volgende keer wel met inhoudelijk uitgewerkte plannen komen, die betrekking hebben op ons,
de studenten.” ∙
Door J.R. Samson & J. Martina

woensdag 13 oktober 2010

10-10-10 op Curaçao: Wat Moet Je Weten?



Introductie
Er is nog werk aan de winkel. Op de vierde dag van ‘Pais Kòrsou’ zijn er nog veel dingen niet op orde. ,,Mensen willen mij bellen om me te spreken, of om een afspraak te maken. Ik heb wel een secretaresse, maar nog geen kantoor, geen secretariaat en geen telefoonnummer! Ik heb alleen mijn privé 06-nummer.”, aldus de eerste premier van Curaçao, Gerrit Schotte(MFK). En dit is slechts het topje van de ijsberg.

Een nieuwe staatsvorm betekent nog niet dat iedere ambtenaar in Curaçao en Sint Maarten vandaag weet wat hem te doen staat. Ambtenaren hebben weliswaar een brief gekregen, waarin staat hoe hun baan nu wordt ingevuld. Maar een kwart heeft er bezwaar tegen ingediend. Vandaag is het spel om de nieuwe verhoudingen begonnen.

"Niet alleen de organisatie verandert, op Curaçao komen nu ook andere personen aan de macht”, zei VVD-Kamerlid Willibrord van Beek. Vanwege het strijken van de Antilliaaanse vlag was hij op het eiland als voorzitter van onze Tweede Kamercommissie voor de Antillen en Aruba. "Na de recente verkiezingen moeten de christen-democraten, waar alle bestuurservaring zit, wijken voor de populistische beweging (MFK) van Gerrit Schotte.”

Op Curaçao verdwijnt de bestuurslaag van de Antillen die in Willemstad gevestigd was: de Staten van de Nederlandse Antillen, ofwel het parlement. Tegelijkertijd wordt de huidige eilandraad, vergelijkbaar met de Nederlandse gemeenteraad, ‘gepromoveerd’ tot de kersverse Staten van Curaçao, met ministeries en al.

Hetzelfde gebeurt op Sint Maarten: de raad maakt plaats voor een compleet nieuw landsbestuur. De overige drie eilanden houden eilandsraden en hun gezaghebber en bestuurscollege, vergelijkbaar met Nederlandse burgemeester en wethouders.

Overleg met zijn voorgangers had Gerrit Schotte niet: ,,Ik ben het Fort Amsterdam nog niet binnen geweest”, zei de spiksplinternieuwe premier over het centrum van de macht op het eiland. "We konden er gewoon niet in! Laten we het hierop houden: we gaan van vooraf aan beginnen.”

Dat is niet teveel gezegd: "Van verschillende nieuwe ministeries is nog niet duidelijk waar ze gevestigd worden. De betrokken ambtenaren weten dus niet waar hun bureau zal staan, terwijl ze hun oude baan formeel kwijt zijn”, zei Marius Noort van de Nederlandse vertegenwoordiging op de Antillen.

Niet alleen de politiek verandert compleet, ook justitie, douane en politie worden anders georganiseerd. "Het wordt gewoon een puinhoop. Goed, we zijn minder afhankelijk. Maar hoe moeten we nu verder?”, vroeg Jeroen Jansen zich af.

Hij was oud-medewerker van het stadkantoor in Willemstad en volgens de brief die híj kreeg is hij vanaf vandaag ambtenaar van het gloednieuwe Curaçaose ministerie van Sociale Zaken. "We verwachten chaos, zoals destijds met het millenniumvirus.” Hij verwees afgelopen weekeinde naar een schijnbaar kleine kwestie waarmee hij, op de valreep, nog belast was: het logo voor het gloednieuwe land Curaçao. "Een groot probleem voor de lucht- en scheepvaart. Als er hier een schip de haven binnenkomt dan moeten er officiële papieren komen om het schip in te klaren. We hebben nu alleen nog briefpapier van een overheid die niet meer bestaat. Daar moet ons eigen, nieuwe logo op om het geldig te maken. Maar dat is er nog niet!”

Verloop eerste statenvergadering
De eerste Statenvergadering van Curaçao verliep nagenoeg chaotisch. Tijdens de eerste gewone vergadering van de Staten van het land Curaçao daagden de MFK-PS-MAN coalitie en de PAR-FOL-PNP oppositie elkaar uit op het gebied van procedurele kennis.

Anthony Godett (FOL) wilde expliciet weten op welke basis of in welke kwaliteit de voorzitter de vergadering voorzit.

Vervolgens somde Helmin WIels (PS) minstens acht artikelen op waar ‘’grove fouten’’ in zaten. Daarnaast beschuldigde Pueblo Soberano de griffier Lai Promes ervan dat zij stiekem complotten wilt smeden tegen de zittende regering. Volgens de partij zou de Griffier een geheime vergadering hebben gehad met Emily de Jongh-Elhage en PAR-leden. De griffier die ruim 28 jaar voor de Staten werkt, zegt van geen enkel overleg af te weten.


Regeling voor Personenverkeer

De nieuwe minister van justitie van St. Maarten, Roland Duncan, wilt dat Curacao en St. Maarten zo snel mogelijk aan tafel zitten om een samenwerkingsregeling te bespreken, die onder andere de personenverkeer regelt. Hij wijst op het feit dat sinds de opheffing van het land Nederlandse Antillen, de samenwerkingsregeling met Aruba is komen te vervallen. Er moet dus een nieuwe samenwerkingsverband komen tussen Curacao, St. Maarten, Aruba en de BES-eilanden. Volgens Duncan is het van belang dat de zaken zoveel mogelijk hetzelfde blijven vergeleken met toen de Antillen nog bestonden.

De Curacao Airport Holding (CAH) heeft een voorstel ingediend bij de Minister van Economische Zaken dhr. N. el Hakim, voor de aanpassing van de luchthavenbelasting van passagiers tussen de verschillende eilanden. De voorkeur van de CAH gaat voor een vast tarief voor alle eilanden die deel uitmaakten van de Nederlandse Antillen, inclusief Aruba. Sinds Aruba in 1986 uit de Antillen stapte, werd een vlucht naar Aruba als een internationale vlucht gezien en moest 32 dollar aan luchthavenbelasting betalen. De andere eilanden werden als interinsulaire vluchten gezien en moest men maar 8 dollar luchthavenbelasting betalen. Nu de Antillen niet meer bestaat rijst er dus de vraag of men ook 32 dollar moet betalen voor vluchten naar St. Maarten en Bonaire.

Diplomatie met Venezuela Herstellen
Volgens premier Schotte is het van belang dat het herstellen van de dimplomatieke banden met Venezuela prioriteit krijgen. De premier wil kijken of de Venezolaanse raffinaderij haar taken op het eiland kan uitbreiden. Gezien de nauwe culturele en handelsbetrekkingen en dat de Venezolaanse PDVSA een belangrijke werkgever is op Curaçao, wilt de premier dat de betrekkingen met de buurland zo snel mogelijk hersteld wordt.

Ministers Land Curacao
Het ontstaan van het Land Curacao ging tevens gepaard met het ontstaan van enkele (nieuwe) ministeries. Deze ministeries en hun ministers zijn:

● Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn met als de minister de heer H.F. Koeiman (MAN);
● Ministerie van Bestuur, Planning & Dienstverlening met als minister de heer N.G. Girigorie (PS);
● Ministerie van Verkeer, Vervoer & Ruimtelijke Ontwikkeling met als minister de heer C.F. Cooper (MAN);
● Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur met als minister mevrouw J.V.A. Constancia (MFK);
● Ministerie van Economische Zaken en Ontwikkeling met als minister de heer A.N. El Hakim (MFK);
● Ministerie van Financien met als de minister de heer G.R.M. Jamaloodin (MFK);
● Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport met als minister de heer R.V. Rosalia (PS);
● Ministerie van Algemene Zaken met als de minister de heer G.F. Schotte (MFK);
● Ministerie van Justitie met als minister, oud gezaghebber van Curacao, de heer E.R. Wilsoe (PS);

Verder is Ivar Asjes van de Pueblo Soberano als Staten voorzitter benoemd.

Ceremoniële Toespraken

Toespraak Schotte
In het kader van het verkrijgen van de autonome status van het land Curaçao heeft aanstaande Minister president G. Schotte op 10 oktober zijn toespraak gehouden. Hij gaf eerst een woord aan dank, aan allen die hebben bijgedragen tot de geboorte van het land Curacao. In het bijzonder aan mevrouw Emily de Jongh-Elhage die haar bevolking heeft weten te vertegenwoordigen en zich hard heeft weten te maken voor de zaken waarin zij gelooft.

De betekenis van deze dag is voor ieder persoon anders, wat belangrijk was volgens Schotte dat ieder persoon haar eigen invulling diende te geven aan deze dag. Sommigen beschouwen deze dag als een historisch moment, anderen als een feestelijke moment terwijl anderen het als een officiele gebeurtenis beschouwden. Voor G. Schotte betekende deze dag, de dag dat Curacao haar eigen verantwoordelijkheden nam. De dag waarin het Land Curacao in staat was haar eigen koers te bepalen en aan de wensen van haar bevolking tegemoet te komen.

Schotte beloofde in zijn toespraak dat de eerste regering van Curaçao dichter bij het volkzal staan. “We zullen dichterbij onze gehele bevolking staan, jong en oud, we zullen de regering zijn voor alle Curaçaoënaars. De eerste regering van het land Curaçao zal samen met de bevolking werken aan een duurzaam, zelfstandig en solidair Curaçao.”


Toespraak Emily

Voor de laatste minister-president van de Nederlandse Antillen, mw Emily de Jongh- Elhage, was 10 oktober in het teken van het recapituleren van de Staatkundige verhoudingen binnen Koninkrijk der nederlanden. Het was namelijk Koninging Wilhelmina die voor het eerst sprak over nieuwe verhoudingen binnen het Koninkrijk. Koninging Juliana tekende in 1954 het Statuut wat de Nederlandse Antillen als land deed ontstaan. 56 jaar later tekent Koningin Beatrix de wijzingen in het Statuut die de Nederlandse Antillen als land doet verdwijnen met als gevolg, het ontstaan van twee nieuwe landen, Curacao en Sint Maarten.

“Curacao en Sint Maarten zullen nu hun eigen koers gaan bepalen terwijl Saba, Bonaire en Sint Eustatius deel zullen gaan uitmaken van Nederland en krijgen de status als ‘bijzondere gemeenten’. Maar zoals de bevolking van de eilanden hebben beslist zullen we samen deel blijven uitmaken van het Koninkrijk. We zullen uit elkaar gaan als vrienden die een vlag hebben gedeelt en de vriendschappelijke banden zullen worden behouden. De landen hebben namelijk veel veranderingen samen meegemaakt.”

“Tijden zijn veranderd en we hebben samen besloten dat het beter zou zijn dat elk land haar eigen koers dient te bepalen. Het was een lange traject om te komen naar dit punt.” Vervolgens bedankt zij een en ieder die heeft bijgedragen om de eindstreep te halen.

Daaropvolgend neemt zijn afscheid van Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Door J. Samson, M. Castillo, D. Evertsz en G. Jacobs.

donderdag 9 september 2010

Ayo Antia Neerlandes


Het was voor veel aanwezigen een mooi, maar ook emotioneel moment. Vandaag werd tijdens de Ronde Tafel Conferentie in Den Haag het groene licht gegeven voor 10 oktober 2010. Op deze datum zullen de Nederlandse Antillen definitief ontmanteld worden en ontstaan twee nieuwe landen; Curaçao en St. Maarten.

Kenmerkend is dat één dag voor deze bijeenkomst verschillende Nederlandse politici de wederkerige uitzettingsregeling als voorwaarde wilden zien opdat 10-10-10 zou doorgaan. Deze uitzettingsregeling zou inhouden dat kansloze criminele Antilliaanse jongeren naar hun eiland van herkomst teruggestuurd zouden kunnen worden.

Het stukje ‘wederkerigheid’ houd in dat een Nederlander die een fout begaat op de Antillen ook teruggestuurd zou kunnen worden naar Nederland. Het Nederlandse parlement blijkt in ieder geval totaal geen moeite met dit laatste te hebben.

Helmin Wiels van Pueblo Soberano was als lid van de Antilliaanse delegatie niet aanwezig. Later liet hij weten dat het hier om een puur ceremoniële bijeenkomst ging, omdat de eilanden toch niet in een onderhandelingspositie waren. Bovendien hekelde hij zich vooral aan het voorstel tot wijziging van personenverkeer.

Het is op dit moment nog steeds niet duidelijk of deze uitzettingsregeling nou wel of niet zou kunnen worden geïmplementeerd. Hoewel de meerderheid van de tweede kamer het over een dergelijke regeling eens waren werd er tijdens de Ronde Tafel Conferentie niks hierover gezegd.

woensdag 8 september 2010

Onafhankelijkheid, Antilliaanse criminelen en pensioenregeling

Het is en blijft een spannende tijd. Dit mocht blijken uit het tweedekamers debat over de staatstregeling van de ontmanteling van de Nederlandse Antillen van 7 september. Deze heb ik dan ook direct mogen bijwonen in Den Haag. Ik wilde daar persoonlijk aanwezig bij zijn om te kijken wat de initiele reacties van Nederland op de loze kreten naar onafhankelijkheid zouden zijn.

Directe gevolgen voor Curacao konden niet uit dit debat worden afgeleid gezien het uiteindelijke besluit op 8 en 9 september tijdens de ronde tafel conferentie genomen zullen worden. Desalniettemin, was het wel een prima gelegenheid om de verschillende standpunten van de Nederlandse partijen alvast te inventariseren.

Behalve status aparte en onafhankelijkheid werd er ook hevig herhaald op zaken als menselijk verkeer binnen het Koninkrijk en de commotie rondom de pensioen regeling van Curacaose politici. Het menselijk verkeer refereert naar een recent debat waarbij de tweedekamer pleitte om criminile Antilliaanse jongeren terug te sturen naar hun eiland van herkomst. Bij dit debat stelde de PVV zelfs voor om deze jongeren voor de rest van hun leven te verbieden naar Nederland te komen. Voor dit laatste voelde de rest van het parlement weinig. Op dit moment word onderzocht of met de huidige grondwet en het rechtssysteem een regeling als deze gerealiseerd kan worden.

Bij het struikelblok over de pensioenregeling wil ik graag even stilstaan. Het maakt mij boos en zou ook de Curacaose bevolking ook eens kritisch naar hun eilandsraad moeten laten kijken. Op vijf september regelde de eilandsraad een riante pensioenvoorziening voorzichzelf. Het argument was dat dit toch ooit op een dag geregeld zou moeten worden. Opmerkend is dat deze pensioenregeling een stuk voordeliger is dan de basis norm op de markt. Deze zou dan gefinancieerd worden uit middelen die Nederland heeft opgestuurd om te beginnen aan de complete schuldsanering van ons eiland.

De partijen in de kamer hadden dan zelf ook uiteenlopende standpunten over de bovengenoemde punten.

Standpunt van het CDA was afspraak is afspraak. Zij willen hard doorzetten om op korte termijn 10-10-10 nog te realiseren. dat de eilanden naar verluid van velen nog niet goed zijn voorbereid was niet direct een aanleiding om niet naar de status aparte te werken. Over onafhankelijkheid vonden zij dat ze eerst naar de autonome status moesten werken en eventueel daarna nog een referendum kunnen houden over onafhankelijkheid als het Curacaose volk hier inderdaad naar vraagt.

De Christenunie geloofde er sterk in dat Curacao klaar was voor deze stap. Zij geloofd er sterk in dat ondanks het feit de voorbereidingen nog niet spic and span zijn 10-10-10 vooral moet worden doorgezet. De spreker was tijdens de verkiezingen zèlf ook op Curaçao en ondervond dat de bevolking ook al erg graag 10-10-10 wilde realiseren. Daarnaast was deze partij fel over de kwestie menselijk verkeer en terugstuur Antilliaanse jongeren. Met zo’n regeling zouden we ongelijk met de burgers in het Koninkrijk omgaan aldus de christenunie.

Groenlinks ziet het ook niet als mogelijkheid om het menselijk verkeer beperkingen op te stellen. Zij deden een beroep op de aanwezige delegatie van de Antillen om aub nogmaals naar deze pensioenregeling te kijken, omdat dit gewoon niet eerlijk is tegenover het Curacaose volk en de Nederlandse belastingbetaler.

De PVDA nam een totaal ander standpunt. Zij zagen onafhankelijkheid absoluut niet als mogelijkheid voor het eiland. Ook niet als het BC hier expliciet om vraagt. Nederland heeft volgens het PVDA gezien de historie een verantwoordelijkheid om het welzijn van de eilanden te waarborgen. Daarnaast is dit ook wat door de internationale gemeenschap van Nederland verwacht.

De PVV van Geert Wilders had ook haar eigen standpunt. Zij hekelden zich vooral aan feit er zo word vastgehouden aan de 10-10-10. Het mocht dan ook een mooie symbolische datum zijn, maar dan het liefst voor een trouwerij en niet voor zo’n belangrijke nationale gebeurtenis. Het rechtssysteem, politie, bon futuro en ambtelijk bestuur waren nou eenmaal niet klaar om helemaal autonoom te worden. Later lieten zij ook weten, niet te begrijpen waarom onafhankelijkheid geen mogelijkheid was. De bevolking heeft volgens de PVV hiervoor gekozen. ‘’Het nieuwe BC op Curacao is door de bevolking gekozen, als dit nieuwe BC dus onafhankelijkheid wilt, doen zij dat als volksvertegenwoordigers. Het volk wilt dus duidelijk haar onafhankelijkheid’’. Geert Wilders was zelf ook aanwezig bij het debat maar participeerde niet en vertrok al kort na zijn intrede.

maandag 6 september 2010

Vooravond Koninklijk Debat

Met spoed debateerde de nieuwe eilandsraad kort na hun inauguratie over de nieuwe staatsregeling. Uiteindelijk stemden vijftien voor en zes tegen dit voorstel. Kenmerkend was dat de huidige coalitie zelf niet tot een compromis kon komen over dit voorstel. MAN en PS stemden tegen het voorstel (wat uiteraard te verwachten was gezien hun streven naar onafhankelijkheid voor Curaçao). Als grootste partij uit de coalitie stemde MFK vóór dit voorstel. Alle partijen uit de oppositie stemden tevens vóór dit voorstel (PAR, PNP en FOL)

Het gaat hier om de staatsregeling die het fundament legt voor het opheffen van de Nederlandse Antillen waarbij Curaçao haar huidige staatsstructuur zal worden omgedoopt tot die van Status Aparte. Veel tijd hadden de partijen daarna niet om na te tafelen over dit besluit gezien een grote delegatie zondag al naar Nederland vertrok voor verdere besprekingen.

Op Dinsdag 7 September vind het Debat over het Koninklijk besluit tot inwerkingtreding van de Rijkswet wijziging Statuut in verband met de opheffing van de Nederlandse Antillen plaats in Rotterdam.
Een opmerkelijk verschijnsel tijdens aankomst in Nederland was dat Gerrit Schotte van de MFK een motie voor ‘opzegrecht’ heeft ingediend. Alhoewel zijn partij vóór de huidige staatsregeling stemde, deed hij middels deze motie ook de aanvraag om na de invoering van Status Aparte nog wijzigingen aan te kunnen brengen aan de staatsstructuur. Zo zou ter illustratiee na de invoering van Status Aparte nog een baan worden gelegd naar realisatie van een onafhankelijkheid voor Curaçao door simpelweg een beroep te doen op dit ‘opzegrecht’

De grote vraag is hoe een coalitie als deze uberhaupt nog in de toekomst zou kunnen functioneren. De drie partij zijn het fundamenteel oneens over de belangrijkste kernpunten die de toekomst van ons eiland te wachten staat. Het gaat hier om kernpunten waar geen ‘middenweg’ gevonden zou kunnen worden indien alle betrokkenen water bij de wijn doen. Het is of Status Aparte, onafhankelijkheid of behoud status quo..veel tussen vormen bestaan er nou eenmaal niet...

p.s. Kritisch kijkend naar de stelling ‘opkomen voor het belang van het volk’ koos slechts 3% van de bevolking bij een eerder gehouden referendum voor een ‘onafhankelijk Curaçao’

Ex-Dushi Korsou?

Graag informeer ik jullie over de staatkundige hervormingen in het Koninkrijk der Nederlanden met streefdatum 10 oktober 2010. De afgelopen jaren is gebleken dat de huidige staatkundige stand van zaken binnen het koninkrijk niet bevredigend is. Alhoewel de Nederlandse Antillen statutair als een land gezien worden hebben de eilanden individueel regelmatig onenigheid over uiteenlopende zaken. Dit was dan ook een aanleiding om het het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden te herzien.


Referendum 2004/2005

Het eerste referendum (ook wel volksraadpleging) genoemd werd gehouden op in 2004. De bevolking van eilanden hadden vier staatkundige opties waaruit gekozen kon worden. Dit referendum ging gepaard met diverse uitgebreide informatie programma’s in de media en verschillende prominente burgers die op eigen wijze ook een campagne voerden om op persuasieve wijze hun persoonlijke standpunten te informeren aan de bevolking.

Eerder had dit al plaatsgevonden op andere eilanden waar de resultaten als volgt bleken:

  • In 2000 koos St. Maarten voor een Status Aparte.
  • In 2004 stemde de Boneriaanse bevolking voor een ontmanteling van de Ned. Ant. en directe banden met Nederland.
  • De Sabanen kozen voor de zelfde vorm als Bonaire.
  • St. Eustastius wijkte af door te kiezen voor ‘’De Antillen onder een nieuwe stijl’’

De Curaçaose bevolking koos uiteindelijk voor een Status Aparte, in dezelfde vorm als Aruba (sedert 1986).

Kort hierna werd een werkgroep van diverse ‘’Antillen experts’’ samengesteld die de tekortkomingen van de huidige staatkundige structuur moesten onderzoeken en op basis hiervan een overwogen advies moesten uitbrengen waarop het fundament voor de nieuwe staats structuur gebaseerd zou worden. Deze aanbevelingen waren voornamelijk op gebied van bestuurskracht, ons perpetuele schuldenprobleem etc.


Rondetafelconferenties

In september 2005 voerde minister Pechthold uitvoerig voorbesprekingen met de Antilliaanse eilanden over de toekomstige staatkundige veranderingen. Deze conferentie behandelde daarnaast diverse andere onderwerpen zoals overheidsfinanciën, economie, rechtshandhaving en deugdelijk bestuur komen aan de orde. Zoals eerdere bijeenkomsten tussen (zie ambtstermijn Mirna Godett 2003) Nederland en de Antillen verliepen deze besprekingen erg moeizaam. In grote lijnen werd al het een en ander bepaald.

Op 21 oktober 2005 werd na een moeizaam verlopen bestuurlijk overleg tussen Nederland en de Nederlandse Antillen een Akkoord op hoofdlijnen gesloten. In dit akkoord stond onder meer dat de Nederlandse Antillen zich financieel zullen laten doorlichten door Nederland.

De uiteindelijke rondetafelconferentie vond plaats op 26 november 2005. Kern van deze bijeenkomst was dat Nederland de Antilliaanse schuld zou aflossen onder voorwaarde dat de begrotingen in de toekomst nieuwe schulden zouden voorkomen. A fair deal if you ask me.

Vanaf haar aanstelling als minister president in 2006 voerde Emily de Jongh-Elhage verschillende gesprekken met Nederlandse ministers over het proces om de nieuwe staatkundige structuur te realiseren. Het was in de loop van deze besprekingen dat ook bepaald werd dat Bonaire, Saba en St. Eustatios, oftewel de BES-eilanden gemeenten zouden worden van Nederland. Op het moment dat ik dit schrijf zijn de BES besprekingen volop in gang en worden diverse detailistische discussies gevoerd over zaken als euthanasie, abortus en de homo huwelijk. Leuk om te weten is dat zowel Zeeland als Noord-Holland voorstelden om de BES landen aan hun provincies te annexeren.

In de periode dat volgde verliepen de besprekingen met het merendeel van de Antilliaanse eilanden relatief soepel. Het streven was de nieuwe verhoudingen in 2010 in te laten gaan.

Op Curaçao vonden nog een tal incidenten plaats die het process vertraagden. Zo werd eind 2006 het slot akkoord door Curacao verworpen.

In 2008 was het eindelijk zover: Curacao en St. Maarten zouden als autonoom land (status aparte) binnen het Koninkrijk doorgaan. De definitieve wijziging zou op 10 october 2010 ingaan. 10-10-10 legde dan ook de basis voor de verkiezingscampagne van de PAR voor de verkiezingen van 27 Augustus, 2010.

SI vs NO, Mei 2009

Op 14 mei 2009 werd door Curaçao een referendum gehouden. De opkomst bedroeg 67%; 52% van de uitgebrachte stemmen was vóór het bereikte onderhandelingsresultaat en 48% daartegen. Ook bij deze campagne voerden verschillende vooraanstaande burgers hun eigen campagne om het volk van informatie te voorzien voor het maken van een goed overwogen beslissing.

Verkiezingen 27 Augustus, 2010

Op 27 Augustus 2010 werden de laatste eilandraadsverkiezingen gehouden op Curacao. Deze waren erg bijzonder gezien het feit het om de eerst regering zou gaan die op 10-10-10 als eerste regie van het land Curacao de historie zou ingaan. Er werden dan ook bijzonder grote bedragen geinvesteerd in het voeren van verkiezingscampagnes. Een opmerkelijke nieuwkomer was Gerrit Schotte met de MFK. Als oud MAN-lid wist Schotte in twee maanden tijd een nieuwe partij op te richten en een campagne te voeren dat niet veel te onderscheiden was van het zogenaamde PAR kaliber qua omvang. De resultaten waren als volgt:

  • PAR 22505 stemmen, 8 zetels. (Grote winnaar Emily de Jong met +/- 15000 stemmen)
  • MFK 15494 stemmen, 5 zetels. (Grote winnaar Gerrit Schotte met +/- 10500 stemmen)
  • PS 13866 stemmen, 4 zetels.. (Grote winnaar Helmin Wiels met +/- 12000 stemmen)
  • MAN 6531 stemmen, 2 zetels. (Grote winnaar Eunice Eisden)

PAR was duidelijk de grote winnaar en op eerste gezicht leek 10-10-10 onder de huidige voorwendselen door te gaan. De commotie en aanleiding tot het oprichten van deze Facebook pagina onstond toen op 1 September bij de residentie van heer Schotte de MFK, PS en MAN een intentie verklaring tekenden om samen een nieuwe coalitie op te richten. PAR zou dan genoegen moeten nemen met een zitplaats in de oppositie.

Het is voornamelijk Helmin Wiels die groot tegenstander van Nederland is en radicaal geloofd in een volledige onafhankelijk Curacao. De gevolgen van deze parkeer ik graag voor de uiteindelijke bijeenkomst. Nederland liet weten aan de media dat het aanpassen van de staatsregeling absoluut geen eenvoudige zaak is. Persoonlijk ben ik bang voor een zucht-zoek-het-maar-uit scenario met alle gevolgen van dien.

De meest recente gebeurtenissen op ons eiland zijn nu dat Gerrit Schotte zich alvast aan het voorbereiden is op premierschap en Anthony Godett met FOL als grote verliezen zijn functie als deputeerde opzegde en met gebogen hoofd naar huis liep. Het is daarbij ook belangrijk om te weten dat Gerrit Schotte een nieuw referendum wilt organiseren.

Het is nu dat we ook onze mening moeten laten horen.

9/3/2010