donderdag 9 september 2010

Ayo Antia Neerlandes


Het was voor veel aanwezigen een mooi, maar ook emotioneel moment. Vandaag werd tijdens de Ronde Tafel Conferentie in Den Haag het groene licht gegeven voor 10 oktober 2010. Op deze datum zullen de Nederlandse Antillen definitief ontmanteld worden en ontstaan twee nieuwe landen; Curaçao en St. Maarten.

Kenmerkend is dat één dag voor deze bijeenkomst verschillende Nederlandse politici de wederkerige uitzettingsregeling als voorwaarde wilden zien opdat 10-10-10 zou doorgaan. Deze uitzettingsregeling zou inhouden dat kansloze criminele Antilliaanse jongeren naar hun eiland van herkomst teruggestuurd zouden kunnen worden.

Het stukje ‘wederkerigheid’ houd in dat een Nederlander die een fout begaat op de Antillen ook teruggestuurd zou kunnen worden naar Nederland. Het Nederlandse parlement blijkt in ieder geval totaal geen moeite met dit laatste te hebben.

Helmin Wiels van Pueblo Soberano was als lid van de Antilliaanse delegatie niet aanwezig. Later liet hij weten dat het hier om een puur ceremoniële bijeenkomst ging, omdat de eilanden toch niet in een onderhandelingspositie waren. Bovendien hekelde hij zich vooral aan het voorstel tot wijziging van personenverkeer.

Het is op dit moment nog steeds niet duidelijk of deze uitzettingsregeling nou wel of niet zou kunnen worden geïmplementeerd. Hoewel de meerderheid van de tweede kamer het over een dergelijke regeling eens waren werd er tijdens de Ronde Tafel Conferentie niks hierover gezegd.

woensdag 8 september 2010

Onafhankelijkheid, Antilliaanse criminelen en pensioenregeling

Het is en blijft een spannende tijd. Dit mocht blijken uit het tweedekamers debat over de staatstregeling van de ontmanteling van de Nederlandse Antillen van 7 september. Deze heb ik dan ook direct mogen bijwonen in Den Haag. Ik wilde daar persoonlijk aanwezig bij zijn om te kijken wat de initiele reacties van Nederland op de loze kreten naar onafhankelijkheid zouden zijn.

Directe gevolgen voor Curacao konden niet uit dit debat worden afgeleid gezien het uiteindelijke besluit op 8 en 9 september tijdens de ronde tafel conferentie genomen zullen worden. Desalniettemin, was het wel een prima gelegenheid om de verschillende standpunten van de Nederlandse partijen alvast te inventariseren.

Behalve status aparte en onafhankelijkheid werd er ook hevig herhaald op zaken als menselijk verkeer binnen het Koninkrijk en de commotie rondom de pensioen regeling van Curacaose politici. Het menselijk verkeer refereert naar een recent debat waarbij de tweedekamer pleitte om criminile Antilliaanse jongeren terug te sturen naar hun eiland van herkomst. Bij dit debat stelde de PVV zelfs voor om deze jongeren voor de rest van hun leven te verbieden naar Nederland te komen. Voor dit laatste voelde de rest van het parlement weinig. Op dit moment word onderzocht of met de huidige grondwet en het rechtssysteem een regeling als deze gerealiseerd kan worden.

Bij het struikelblok over de pensioenregeling wil ik graag even stilstaan. Het maakt mij boos en zou ook de Curacaose bevolking ook eens kritisch naar hun eilandsraad moeten laten kijken. Op vijf september regelde de eilandsraad een riante pensioenvoorziening voorzichzelf. Het argument was dat dit toch ooit op een dag geregeld zou moeten worden. Opmerkend is dat deze pensioenregeling een stuk voordeliger is dan de basis norm op de markt. Deze zou dan gefinancieerd worden uit middelen die Nederland heeft opgestuurd om te beginnen aan de complete schuldsanering van ons eiland.

De partijen in de kamer hadden dan zelf ook uiteenlopende standpunten over de bovengenoemde punten.

Standpunt van het CDA was afspraak is afspraak. Zij willen hard doorzetten om op korte termijn 10-10-10 nog te realiseren. dat de eilanden naar verluid van velen nog niet goed zijn voorbereid was niet direct een aanleiding om niet naar de status aparte te werken. Over onafhankelijkheid vonden zij dat ze eerst naar de autonome status moesten werken en eventueel daarna nog een referendum kunnen houden over onafhankelijkheid als het Curacaose volk hier inderdaad naar vraagt.

De Christenunie geloofde er sterk in dat Curacao klaar was voor deze stap. Zij geloofd er sterk in dat ondanks het feit de voorbereidingen nog niet spic and span zijn 10-10-10 vooral moet worden doorgezet. De spreker was tijdens de verkiezingen zèlf ook op Curaçao en ondervond dat de bevolking ook al erg graag 10-10-10 wilde realiseren. Daarnaast was deze partij fel over de kwestie menselijk verkeer en terugstuur Antilliaanse jongeren. Met zo’n regeling zouden we ongelijk met de burgers in het Koninkrijk omgaan aldus de christenunie.

Groenlinks ziet het ook niet als mogelijkheid om het menselijk verkeer beperkingen op te stellen. Zij deden een beroep op de aanwezige delegatie van de Antillen om aub nogmaals naar deze pensioenregeling te kijken, omdat dit gewoon niet eerlijk is tegenover het Curacaose volk en de Nederlandse belastingbetaler.

De PVDA nam een totaal ander standpunt. Zij zagen onafhankelijkheid absoluut niet als mogelijkheid voor het eiland. Ook niet als het BC hier expliciet om vraagt. Nederland heeft volgens het PVDA gezien de historie een verantwoordelijkheid om het welzijn van de eilanden te waarborgen. Daarnaast is dit ook wat door de internationale gemeenschap van Nederland verwacht.

De PVV van Geert Wilders had ook haar eigen standpunt. Zij hekelden zich vooral aan feit er zo word vastgehouden aan de 10-10-10. Het mocht dan ook een mooie symbolische datum zijn, maar dan het liefst voor een trouwerij en niet voor zo’n belangrijke nationale gebeurtenis. Het rechtssysteem, politie, bon futuro en ambtelijk bestuur waren nou eenmaal niet klaar om helemaal autonoom te worden. Later lieten zij ook weten, niet te begrijpen waarom onafhankelijkheid geen mogelijkheid was. De bevolking heeft volgens de PVV hiervoor gekozen. ‘’Het nieuwe BC op Curacao is door de bevolking gekozen, als dit nieuwe BC dus onafhankelijkheid wilt, doen zij dat als volksvertegenwoordigers. Het volk wilt dus duidelijk haar onafhankelijkheid’’. Geert Wilders was zelf ook aanwezig bij het debat maar participeerde niet en vertrok al kort na zijn intrede.

maandag 6 september 2010

Vooravond Koninklijk Debat

Met spoed debateerde de nieuwe eilandsraad kort na hun inauguratie over de nieuwe staatsregeling. Uiteindelijk stemden vijftien voor en zes tegen dit voorstel. Kenmerkend was dat de huidige coalitie zelf niet tot een compromis kon komen over dit voorstel. MAN en PS stemden tegen het voorstel (wat uiteraard te verwachten was gezien hun streven naar onafhankelijkheid voor Curaçao). Als grootste partij uit de coalitie stemde MFK vóór dit voorstel. Alle partijen uit de oppositie stemden tevens vóór dit voorstel (PAR, PNP en FOL)

Het gaat hier om de staatsregeling die het fundament legt voor het opheffen van de Nederlandse Antillen waarbij Curaçao haar huidige staatsstructuur zal worden omgedoopt tot die van Status Aparte. Veel tijd hadden de partijen daarna niet om na te tafelen over dit besluit gezien een grote delegatie zondag al naar Nederland vertrok voor verdere besprekingen.

Op Dinsdag 7 September vind het Debat over het Koninklijk besluit tot inwerkingtreding van de Rijkswet wijziging Statuut in verband met de opheffing van de Nederlandse Antillen plaats in Rotterdam.
Een opmerkelijk verschijnsel tijdens aankomst in Nederland was dat Gerrit Schotte van de MFK een motie voor ‘opzegrecht’ heeft ingediend. Alhoewel zijn partij vóór de huidige staatsregeling stemde, deed hij middels deze motie ook de aanvraag om na de invoering van Status Aparte nog wijzigingen aan te kunnen brengen aan de staatsstructuur. Zo zou ter illustratiee na de invoering van Status Aparte nog een baan worden gelegd naar realisatie van een onafhankelijkheid voor Curaçao door simpelweg een beroep te doen op dit ‘opzegrecht’

De grote vraag is hoe een coalitie als deze uberhaupt nog in de toekomst zou kunnen functioneren. De drie partij zijn het fundamenteel oneens over de belangrijkste kernpunten die de toekomst van ons eiland te wachten staat. Het gaat hier om kernpunten waar geen ‘middenweg’ gevonden zou kunnen worden indien alle betrokkenen water bij de wijn doen. Het is of Status Aparte, onafhankelijkheid of behoud status quo..veel tussen vormen bestaan er nou eenmaal niet...

p.s. Kritisch kijkend naar de stelling ‘opkomen voor het belang van het volk’ koos slechts 3% van de bevolking bij een eerder gehouden referendum voor een ‘onafhankelijk Curaçao’

Ex-Dushi Korsou?

Graag informeer ik jullie over de staatkundige hervormingen in het Koninkrijk der Nederlanden met streefdatum 10 oktober 2010. De afgelopen jaren is gebleken dat de huidige staatkundige stand van zaken binnen het koninkrijk niet bevredigend is. Alhoewel de Nederlandse Antillen statutair als een land gezien worden hebben de eilanden individueel regelmatig onenigheid over uiteenlopende zaken. Dit was dan ook een aanleiding om het het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden te herzien.


Referendum 2004/2005

Het eerste referendum (ook wel volksraadpleging) genoemd werd gehouden op in 2004. De bevolking van eilanden hadden vier staatkundige opties waaruit gekozen kon worden. Dit referendum ging gepaard met diverse uitgebreide informatie programma’s in de media en verschillende prominente burgers die op eigen wijze ook een campagne voerden om op persuasieve wijze hun persoonlijke standpunten te informeren aan de bevolking.

Eerder had dit al plaatsgevonden op andere eilanden waar de resultaten als volgt bleken:

  • In 2000 koos St. Maarten voor een Status Aparte.
  • In 2004 stemde de Boneriaanse bevolking voor een ontmanteling van de Ned. Ant. en directe banden met Nederland.
  • De Sabanen kozen voor de zelfde vorm als Bonaire.
  • St. Eustastius wijkte af door te kiezen voor ‘’De Antillen onder een nieuwe stijl’’

De Curaçaose bevolking koos uiteindelijk voor een Status Aparte, in dezelfde vorm als Aruba (sedert 1986).

Kort hierna werd een werkgroep van diverse ‘’Antillen experts’’ samengesteld die de tekortkomingen van de huidige staatkundige structuur moesten onderzoeken en op basis hiervan een overwogen advies moesten uitbrengen waarop het fundament voor de nieuwe staats structuur gebaseerd zou worden. Deze aanbevelingen waren voornamelijk op gebied van bestuurskracht, ons perpetuele schuldenprobleem etc.


Rondetafelconferenties

In september 2005 voerde minister Pechthold uitvoerig voorbesprekingen met de Antilliaanse eilanden over de toekomstige staatkundige veranderingen. Deze conferentie behandelde daarnaast diverse andere onderwerpen zoals overheidsfinanciën, economie, rechtshandhaving en deugdelijk bestuur komen aan de orde. Zoals eerdere bijeenkomsten tussen (zie ambtstermijn Mirna Godett 2003) Nederland en de Antillen verliepen deze besprekingen erg moeizaam. In grote lijnen werd al het een en ander bepaald.

Op 21 oktober 2005 werd na een moeizaam verlopen bestuurlijk overleg tussen Nederland en de Nederlandse Antillen een Akkoord op hoofdlijnen gesloten. In dit akkoord stond onder meer dat de Nederlandse Antillen zich financieel zullen laten doorlichten door Nederland.

De uiteindelijke rondetafelconferentie vond plaats op 26 november 2005. Kern van deze bijeenkomst was dat Nederland de Antilliaanse schuld zou aflossen onder voorwaarde dat de begrotingen in de toekomst nieuwe schulden zouden voorkomen. A fair deal if you ask me.

Vanaf haar aanstelling als minister president in 2006 voerde Emily de Jongh-Elhage verschillende gesprekken met Nederlandse ministers over het proces om de nieuwe staatkundige structuur te realiseren. Het was in de loop van deze besprekingen dat ook bepaald werd dat Bonaire, Saba en St. Eustatios, oftewel de BES-eilanden gemeenten zouden worden van Nederland. Op het moment dat ik dit schrijf zijn de BES besprekingen volop in gang en worden diverse detailistische discussies gevoerd over zaken als euthanasie, abortus en de homo huwelijk. Leuk om te weten is dat zowel Zeeland als Noord-Holland voorstelden om de BES landen aan hun provincies te annexeren.

In de periode dat volgde verliepen de besprekingen met het merendeel van de Antilliaanse eilanden relatief soepel. Het streven was de nieuwe verhoudingen in 2010 in te laten gaan.

Op Curaçao vonden nog een tal incidenten plaats die het process vertraagden. Zo werd eind 2006 het slot akkoord door Curacao verworpen.

In 2008 was het eindelijk zover: Curacao en St. Maarten zouden als autonoom land (status aparte) binnen het Koninkrijk doorgaan. De definitieve wijziging zou op 10 october 2010 ingaan. 10-10-10 legde dan ook de basis voor de verkiezingscampagne van de PAR voor de verkiezingen van 27 Augustus, 2010.

SI vs NO, Mei 2009

Op 14 mei 2009 werd door Curaçao een referendum gehouden. De opkomst bedroeg 67%; 52% van de uitgebrachte stemmen was vóór het bereikte onderhandelingsresultaat en 48% daartegen. Ook bij deze campagne voerden verschillende vooraanstaande burgers hun eigen campagne om het volk van informatie te voorzien voor het maken van een goed overwogen beslissing.

Verkiezingen 27 Augustus, 2010

Op 27 Augustus 2010 werden de laatste eilandraadsverkiezingen gehouden op Curacao. Deze waren erg bijzonder gezien het feit het om de eerst regering zou gaan die op 10-10-10 als eerste regie van het land Curacao de historie zou ingaan. Er werden dan ook bijzonder grote bedragen geinvesteerd in het voeren van verkiezingscampagnes. Een opmerkelijke nieuwkomer was Gerrit Schotte met de MFK. Als oud MAN-lid wist Schotte in twee maanden tijd een nieuwe partij op te richten en een campagne te voeren dat niet veel te onderscheiden was van het zogenaamde PAR kaliber qua omvang. De resultaten waren als volgt:

  • PAR 22505 stemmen, 8 zetels. (Grote winnaar Emily de Jong met +/- 15000 stemmen)
  • MFK 15494 stemmen, 5 zetels. (Grote winnaar Gerrit Schotte met +/- 10500 stemmen)
  • PS 13866 stemmen, 4 zetels.. (Grote winnaar Helmin Wiels met +/- 12000 stemmen)
  • MAN 6531 stemmen, 2 zetels. (Grote winnaar Eunice Eisden)

PAR was duidelijk de grote winnaar en op eerste gezicht leek 10-10-10 onder de huidige voorwendselen door te gaan. De commotie en aanleiding tot het oprichten van deze Facebook pagina onstond toen op 1 September bij de residentie van heer Schotte de MFK, PS en MAN een intentie verklaring tekenden om samen een nieuwe coalitie op te richten. PAR zou dan genoegen moeten nemen met een zitplaats in de oppositie.

Het is voornamelijk Helmin Wiels die groot tegenstander van Nederland is en radicaal geloofd in een volledige onafhankelijk Curacao. De gevolgen van deze parkeer ik graag voor de uiteindelijke bijeenkomst. Nederland liet weten aan de media dat het aanpassen van de staatsregeling absoluut geen eenvoudige zaak is. Persoonlijk ben ik bang voor een zucht-zoek-het-maar-uit scenario met alle gevolgen van dien.

De meest recente gebeurtenissen op ons eiland zijn nu dat Gerrit Schotte zich alvast aan het voorbereiden is op premierschap en Anthony Godett met FOL als grote verliezen zijn functie als deputeerde opzegde en met gebogen hoofd naar huis liep. Het is daarbij ook belangrijk om te weten dat Gerrit Schotte een nieuw referendum wilt organiseren.

Het is nu dat we ook onze mening moeten laten horen.

9/3/2010