maandag 25 oktober 2010

Curaçaose studenten in Utrecht maken kennis met de regeringsplannen

Op 22 oktober 2010 werd er in Utrecht een bijeenkomst gehouden met de Curaçaose studenten in Utrecht, de nieuwe minister-president en de gevolmachtigde minister. Deze bijeenkomst werd georganiseerd als kennismaking met de nieuwe politici en de plannen van de eerste Curaçaose regering.

De Curaçaose regeringspartij MFK(Movemente Futuro Kòrsou), waarvan zowel premier Gerrit Schotte als gevolgmachtigde minister Sheldry Osepa afkomstig zijn, wilt ‘dichterbij het Curaçaose volk zijn’. De coalitie wil graag de mening weten van de verschillende groepen Curaçaoënaars over de actuele politieke kwesties. Ook de Curaçaoënaars in Nederland vormen hierop geen uitzondering.

Merkwaardig was de afwezigheid van premier Schotte, wat de studenten zeer teleurgesteld hadden. De jonge gevolmachtigde minister Sheldry Osepa was wel aanwezig en legde de regeringsplannen uit. Ook Raymond Labad van Stichting MAAPP en Robert Candelaria (directeur van Het Curaçaohuis) waren onder de aanwezigen.

Deze bijeenkomst was zonder meer belangrijk te noemen voor de regering. De kersverse regering heeft vele grote plannen, waarvan enkele direct betrekking hebben op de in Nederland wonende Curaçaoënaars, bleek uit de bijenkomst. Eén van de vele plannen is het terughalen van de Curaçaose young professionals naar het eiland. “Er zijn veel afgestudeerden die niet terug zijn gegaan. Er is veel kennis hier in Nederland die Curaçao hard nodig heeft.”, aldus Osepa, de eerste gevolmachtigde minister van ‘pais Kòrsou’.

Ook het thema ‘duurzaamheid’ kwam aan bod. De minister sprak over de plannen om duurzame ontwikkeling te bevorderen. De coalitie die uit de partijen ‘Movementu Futuro Kòrsou’, ‘MAN’ en ‘Pueblo Soberano’ bestaat, wilt dat Curaçao over 10 jaar tijd maar liefst 500.000 inwoners telt.

De studenten in Utrecht waren zeer enthousiast, maar hadden ook een kritische blik op verschillende kwesties die aan bod kwamen. Het ging de studenten vooral om hoe de plannen überhaupt gerealiseerd kunnen worden.

Zo werd er een vraag gesteld hoe de regering het voor elkaar wilt krijgen om de afgestudeerden naar Curaçao te halen. Osepa antwoordde dat er ‘verschillende plannen zijn’, onder andere een plan om een deel van de studieschuld kwijt te schelden en een plan voor huisvesting speciaal voor de starters.

Echter, de minister legde de nadruk vooral op de young professionals zelf. De young professional moet aan de ontwikkeling van Curaçao gaan bijdragen, door zelf opofferingen te gaan doen om terug te keren. De studenten waren het hier zichtbaar niet mee eens met de minister. ‘Er is geen duidelijk plan en er is geen drijfveer om het aantrekkelijk te maken voor ons.’, wordt er gefluisterd in het publiek. ‘Mogelijkheden zijn er nu alleen voor een groep die voor de overheid wil gaan werken.’

De studenten waren ook sceptisch over het plan om over 10 jaar maar liefst 500.000 inwoners te hebben op Curaçao. Een van de argumenten tegen dit plan was dat ‘het infrastructuur op het gebied van verkeer de hoeveelheid auto’s op dit moment niet eens aankan’. Sociale voorzieningen en onderwijs zijn volgens hen ook niet op peil.

“En waar haal je al die mensen vandaan?”, vroeg een student. “Op Curaçao heb je ongeveer 144.000 inwoners en in Nederland heb je 138.000 ‘Antillianen’ en Arubanen.” De minister gaf als antwoord dat ‘we ernaar moeten streven’.Als we beide aantallen met elkaar optellen komen we niet tot 500.000 Yu di Kòrsou’s. Andere barrières voor dit beleid zijn ook de discussies rondom het definiëren van de Curaçaoënaar.

De aanwezige studenten waren zeer kritisch over de plannen en ook over de beantwoording van de minister. En toch waren de aanwezigen positief over de initiatief en inzet van de nieuwe regering. Over de vraag wat zij van de gevolmachtigde minister Osepa vinden, antwoordde de meesten ‘heel aardig’ en ‘gepassioneerd over de ambities’.

“Ik hoop dat de politici op Curaçao en vooral de premier, vaker naar Nederland komen om met ons persoonlijk in debat te gaan.”, zegt een studente. Een andere haakt er meteen op in. “Tot een conclusie kunnen we nu niet komen, omdat veel van onze vragen niet voldoende werd beantwoord. De regering moet de volgende keer wel met inhoudelijk uitgewerkte plannen komen, die betrekking hebben op ons,
de studenten.” ∙
Door J.R. Samson & J. Martina

woensdag 13 oktober 2010

10-10-10 op Curaçao: Wat Moet Je Weten?



Introductie
Er is nog werk aan de winkel. Op de vierde dag van ‘Pais Kòrsou’ zijn er nog veel dingen niet op orde. ,,Mensen willen mij bellen om me te spreken, of om een afspraak te maken. Ik heb wel een secretaresse, maar nog geen kantoor, geen secretariaat en geen telefoonnummer! Ik heb alleen mijn privé 06-nummer.”, aldus de eerste premier van Curaçao, Gerrit Schotte(MFK). En dit is slechts het topje van de ijsberg.

Een nieuwe staatsvorm betekent nog niet dat iedere ambtenaar in Curaçao en Sint Maarten vandaag weet wat hem te doen staat. Ambtenaren hebben weliswaar een brief gekregen, waarin staat hoe hun baan nu wordt ingevuld. Maar een kwart heeft er bezwaar tegen ingediend. Vandaag is het spel om de nieuwe verhoudingen begonnen.

"Niet alleen de organisatie verandert, op Curaçao komen nu ook andere personen aan de macht”, zei VVD-Kamerlid Willibrord van Beek. Vanwege het strijken van de Antilliaaanse vlag was hij op het eiland als voorzitter van onze Tweede Kamercommissie voor de Antillen en Aruba. "Na de recente verkiezingen moeten de christen-democraten, waar alle bestuurservaring zit, wijken voor de populistische beweging (MFK) van Gerrit Schotte.”

Op Curaçao verdwijnt de bestuurslaag van de Antillen die in Willemstad gevestigd was: de Staten van de Nederlandse Antillen, ofwel het parlement. Tegelijkertijd wordt de huidige eilandraad, vergelijkbaar met de Nederlandse gemeenteraad, ‘gepromoveerd’ tot de kersverse Staten van Curaçao, met ministeries en al.

Hetzelfde gebeurt op Sint Maarten: de raad maakt plaats voor een compleet nieuw landsbestuur. De overige drie eilanden houden eilandsraden en hun gezaghebber en bestuurscollege, vergelijkbaar met Nederlandse burgemeester en wethouders.

Overleg met zijn voorgangers had Gerrit Schotte niet: ,,Ik ben het Fort Amsterdam nog niet binnen geweest”, zei de spiksplinternieuwe premier over het centrum van de macht op het eiland. "We konden er gewoon niet in! Laten we het hierop houden: we gaan van vooraf aan beginnen.”

Dat is niet teveel gezegd: "Van verschillende nieuwe ministeries is nog niet duidelijk waar ze gevestigd worden. De betrokken ambtenaren weten dus niet waar hun bureau zal staan, terwijl ze hun oude baan formeel kwijt zijn”, zei Marius Noort van de Nederlandse vertegenwoordiging op de Antillen.

Niet alleen de politiek verandert compleet, ook justitie, douane en politie worden anders georganiseerd. "Het wordt gewoon een puinhoop. Goed, we zijn minder afhankelijk. Maar hoe moeten we nu verder?”, vroeg Jeroen Jansen zich af.

Hij was oud-medewerker van het stadkantoor in Willemstad en volgens de brief die híj kreeg is hij vanaf vandaag ambtenaar van het gloednieuwe Curaçaose ministerie van Sociale Zaken. "We verwachten chaos, zoals destijds met het millenniumvirus.” Hij verwees afgelopen weekeinde naar een schijnbaar kleine kwestie waarmee hij, op de valreep, nog belast was: het logo voor het gloednieuwe land Curaçao. "Een groot probleem voor de lucht- en scheepvaart. Als er hier een schip de haven binnenkomt dan moeten er officiële papieren komen om het schip in te klaren. We hebben nu alleen nog briefpapier van een overheid die niet meer bestaat. Daar moet ons eigen, nieuwe logo op om het geldig te maken. Maar dat is er nog niet!”

Verloop eerste statenvergadering
De eerste Statenvergadering van Curaçao verliep nagenoeg chaotisch. Tijdens de eerste gewone vergadering van de Staten van het land Curaçao daagden de MFK-PS-MAN coalitie en de PAR-FOL-PNP oppositie elkaar uit op het gebied van procedurele kennis.

Anthony Godett (FOL) wilde expliciet weten op welke basis of in welke kwaliteit de voorzitter de vergadering voorzit.

Vervolgens somde Helmin WIels (PS) minstens acht artikelen op waar ‘’grove fouten’’ in zaten. Daarnaast beschuldigde Pueblo Soberano de griffier Lai Promes ervan dat zij stiekem complotten wilt smeden tegen de zittende regering. Volgens de partij zou de Griffier een geheime vergadering hebben gehad met Emily de Jongh-Elhage en PAR-leden. De griffier die ruim 28 jaar voor de Staten werkt, zegt van geen enkel overleg af te weten.


Regeling voor Personenverkeer

De nieuwe minister van justitie van St. Maarten, Roland Duncan, wilt dat Curacao en St. Maarten zo snel mogelijk aan tafel zitten om een samenwerkingsregeling te bespreken, die onder andere de personenverkeer regelt. Hij wijst op het feit dat sinds de opheffing van het land Nederlandse Antillen, de samenwerkingsregeling met Aruba is komen te vervallen. Er moet dus een nieuwe samenwerkingsverband komen tussen Curacao, St. Maarten, Aruba en de BES-eilanden. Volgens Duncan is het van belang dat de zaken zoveel mogelijk hetzelfde blijven vergeleken met toen de Antillen nog bestonden.

De Curacao Airport Holding (CAH) heeft een voorstel ingediend bij de Minister van Economische Zaken dhr. N. el Hakim, voor de aanpassing van de luchthavenbelasting van passagiers tussen de verschillende eilanden. De voorkeur van de CAH gaat voor een vast tarief voor alle eilanden die deel uitmaakten van de Nederlandse Antillen, inclusief Aruba. Sinds Aruba in 1986 uit de Antillen stapte, werd een vlucht naar Aruba als een internationale vlucht gezien en moest 32 dollar aan luchthavenbelasting betalen. De andere eilanden werden als interinsulaire vluchten gezien en moest men maar 8 dollar luchthavenbelasting betalen. Nu de Antillen niet meer bestaat rijst er dus de vraag of men ook 32 dollar moet betalen voor vluchten naar St. Maarten en Bonaire.

Diplomatie met Venezuela Herstellen
Volgens premier Schotte is het van belang dat het herstellen van de dimplomatieke banden met Venezuela prioriteit krijgen. De premier wil kijken of de Venezolaanse raffinaderij haar taken op het eiland kan uitbreiden. Gezien de nauwe culturele en handelsbetrekkingen en dat de Venezolaanse PDVSA een belangrijke werkgever is op Curaçao, wilt de premier dat de betrekkingen met de buurland zo snel mogelijk hersteld wordt.

Ministers Land Curacao
Het ontstaan van het Land Curacao ging tevens gepaard met het ontstaan van enkele (nieuwe) ministeries. Deze ministeries en hun ministers zijn:

● Ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn met als de minister de heer H.F. Koeiman (MAN);
● Ministerie van Bestuur, Planning & Dienstverlening met als minister de heer N.G. Girigorie (PS);
● Ministerie van Verkeer, Vervoer & Ruimtelijke Ontwikkeling met als minister de heer C.F. Cooper (MAN);
● Ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur met als minister mevrouw J.V.A. Constancia (MFK);
● Ministerie van Economische Zaken en Ontwikkeling met als minister de heer A.N. El Hakim (MFK);
● Ministerie van Financien met als de minister de heer G.R.M. Jamaloodin (MFK);
● Ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport met als minister de heer R.V. Rosalia (PS);
● Ministerie van Algemene Zaken met als de minister de heer G.F. Schotte (MFK);
● Ministerie van Justitie met als minister, oud gezaghebber van Curacao, de heer E.R. Wilsoe (PS);

Verder is Ivar Asjes van de Pueblo Soberano als Staten voorzitter benoemd.

Ceremoniële Toespraken

Toespraak Schotte
In het kader van het verkrijgen van de autonome status van het land Curaçao heeft aanstaande Minister president G. Schotte op 10 oktober zijn toespraak gehouden. Hij gaf eerst een woord aan dank, aan allen die hebben bijgedragen tot de geboorte van het land Curacao. In het bijzonder aan mevrouw Emily de Jongh-Elhage die haar bevolking heeft weten te vertegenwoordigen en zich hard heeft weten te maken voor de zaken waarin zij gelooft.

De betekenis van deze dag is voor ieder persoon anders, wat belangrijk was volgens Schotte dat ieder persoon haar eigen invulling diende te geven aan deze dag. Sommigen beschouwen deze dag als een historisch moment, anderen als een feestelijke moment terwijl anderen het als een officiele gebeurtenis beschouwden. Voor G. Schotte betekende deze dag, de dag dat Curacao haar eigen verantwoordelijkheden nam. De dag waarin het Land Curacao in staat was haar eigen koers te bepalen en aan de wensen van haar bevolking tegemoet te komen.

Schotte beloofde in zijn toespraak dat de eerste regering van Curaçao dichter bij het volkzal staan. “We zullen dichterbij onze gehele bevolking staan, jong en oud, we zullen de regering zijn voor alle Curaçaoënaars. De eerste regering van het land Curaçao zal samen met de bevolking werken aan een duurzaam, zelfstandig en solidair Curaçao.”


Toespraak Emily

Voor de laatste minister-president van de Nederlandse Antillen, mw Emily de Jongh- Elhage, was 10 oktober in het teken van het recapituleren van de Staatkundige verhoudingen binnen Koninkrijk der nederlanden. Het was namelijk Koninging Wilhelmina die voor het eerst sprak over nieuwe verhoudingen binnen het Koninkrijk. Koninging Juliana tekende in 1954 het Statuut wat de Nederlandse Antillen als land deed ontstaan. 56 jaar later tekent Koningin Beatrix de wijzingen in het Statuut die de Nederlandse Antillen als land doet verdwijnen met als gevolg, het ontstaan van twee nieuwe landen, Curacao en Sint Maarten.

“Curacao en Sint Maarten zullen nu hun eigen koers gaan bepalen terwijl Saba, Bonaire en Sint Eustatius deel zullen gaan uitmaken van Nederland en krijgen de status als ‘bijzondere gemeenten’. Maar zoals de bevolking van de eilanden hebben beslist zullen we samen deel blijven uitmaken van het Koninkrijk. We zullen uit elkaar gaan als vrienden die een vlag hebben gedeelt en de vriendschappelijke banden zullen worden behouden. De landen hebben namelijk veel veranderingen samen meegemaakt.”

“Tijden zijn veranderd en we hebben samen besloten dat het beter zou zijn dat elk land haar eigen koers dient te bepalen. Het was een lange traject om te komen naar dit punt.” Vervolgens bedankt zij een en ieder die heeft bijgedragen om de eindstreep te halen.

Daaropvolgend neemt zijn afscheid van Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Door J. Samson, M. Castillo, D. Evertsz en G. Jacobs.