maandag 25 oktober 2010

Curaçaose studenten in Utrecht maken kennis met de regeringsplannen

Op 22 oktober 2010 werd er in Utrecht een bijeenkomst gehouden met de Curaçaose studenten in Utrecht, de nieuwe minister-president en de gevolmachtigde minister. Deze bijeenkomst werd georganiseerd als kennismaking met de nieuwe politici en de plannen van de eerste Curaçaose regering.

De Curaçaose regeringspartij MFK(Movemente Futuro Kòrsou), waarvan zowel premier Gerrit Schotte als gevolgmachtigde minister Sheldry Osepa afkomstig zijn, wilt ‘dichterbij het Curaçaose volk zijn’. De coalitie wil graag de mening weten van de verschillende groepen Curaçaoënaars over de actuele politieke kwesties. Ook de Curaçaoënaars in Nederland vormen hierop geen uitzondering.

Merkwaardig was de afwezigheid van premier Schotte, wat de studenten zeer teleurgesteld hadden. De jonge gevolmachtigde minister Sheldry Osepa was wel aanwezig en legde de regeringsplannen uit. Ook Raymond Labad van Stichting MAAPP en Robert Candelaria (directeur van Het Curaçaohuis) waren onder de aanwezigen.

Deze bijeenkomst was zonder meer belangrijk te noemen voor de regering. De kersverse regering heeft vele grote plannen, waarvan enkele direct betrekking hebben op de in Nederland wonende Curaçaoënaars, bleek uit de bijenkomst. Eén van de vele plannen is het terughalen van de Curaçaose young professionals naar het eiland. “Er zijn veel afgestudeerden die niet terug zijn gegaan. Er is veel kennis hier in Nederland die Curaçao hard nodig heeft.”, aldus Osepa, de eerste gevolmachtigde minister van ‘pais Kòrsou’.

Ook het thema ‘duurzaamheid’ kwam aan bod. De minister sprak over de plannen om duurzame ontwikkeling te bevorderen. De coalitie die uit de partijen ‘Movementu Futuro Kòrsou’, ‘MAN’ en ‘Pueblo Soberano’ bestaat, wilt dat Curaçao over 10 jaar tijd maar liefst 500.000 inwoners telt.

De studenten in Utrecht waren zeer enthousiast, maar hadden ook een kritische blik op verschillende kwesties die aan bod kwamen. Het ging de studenten vooral om hoe de plannen überhaupt gerealiseerd kunnen worden.

Zo werd er een vraag gesteld hoe de regering het voor elkaar wilt krijgen om de afgestudeerden naar Curaçao te halen. Osepa antwoordde dat er ‘verschillende plannen zijn’, onder andere een plan om een deel van de studieschuld kwijt te schelden en een plan voor huisvesting speciaal voor de starters.

Echter, de minister legde de nadruk vooral op de young professionals zelf. De young professional moet aan de ontwikkeling van Curaçao gaan bijdragen, door zelf opofferingen te gaan doen om terug te keren. De studenten waren het hier zichtbaar niet mee eens met de minister. ‘Er is geen duidelijk plan en er is geen drijfveer om het aantrekkelijk te maken voor ons.’, wordt er gefluisterd in het publiek. ‘Mogelijkheden zijn er nu alleen voor een groep die voor de overheid wil gaan werken.’

De studenten waren ook sceptisch over het plan om over 10 jaar maar liefst 500.000 inwoners te hebben op Curaçao. Een van de argumenten tegen dit plan was dat ‘het infrastructuur op het gebied van verkeer de hoeveelheid auto’s op dit moment niet eens aankan’. Sociale voorzieningen en onderwijs zijn volgens hen ook niet op peil.

“En waar haal je al die mensen vandaan?”, vroeg een student. “Op Curaçao heb je ongeveer 144.000 inwoners en in Nederland heb je 138.000 ‘Antillianen’ en Arubanen.” De minister gaf als antwoord dat ‘we ernaar moeten streven’.Als we beide aantallen met elkaar optellen komen we niet tot 500.000 Yu di Kòrsou’s. Andere barrières voor dit beleid zijn ook de discussies rondom het definiëren van de Curaçaoënaar.

De aanwezige studenten waren zeer kritisch over de plannen en ook over de beantwoording van de minister. En toch waren de aanwezigen positief over de initiatief en inzet van de nieuwe regering. Over de vraag wat zij van de gevolmachtigde minister Osepa vinden, antwoordde de meesten ‘heel aardig’ en ‘gepassioneerd over de ambities’.

“Ik hoop dat de politici op Curaçao en vooral de premier, vaker naar Nederland komen om met ons persoonlijk in debat te gaan.”, zegt een studente. Een andere haakt er meteen op in. “Tot een conclusie kunnen we nu niet komen, omdat veel van onze vragen niet voldoende werd beantwoord. De regering moet de volgende keer wel met inhoudelijk uitgewerkte plannen komen, die betrekking hebben op ons,
de studenten.” ∙
Door J.R. Samson & J. Martina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten