Het is en blijft een spannende tijd. Dit mocht blijken uit het tweedekamers debat over de staatstregeling van de ontmanteling van de Nederlandse Antillen van 7 september. Deze heb ik dan ook direct mogen bijwonen in Den Haag. Ik wilde daar persoonlijk aanwezig bij zijn om te kijken wat de initiele reacties van Nederland op de loze kreten naar onafhankelijkheid zouden zijn.
Directe gevolgen voor Curacao konden niet uit dit debat worden afgeleid gezien het uiteindelijke besluit op 8 en 9 september tijdens de ronde tafel conferentie genomen zullen worden. Desalniettemin, was het wel een prima gelegenheid om de verschillende standpunten van de Nederlandse partijen alvast te inventariseren.
Behalve status aparte en onafhankelijkheid werd er ook hevig herhaald op zaken als menselijk verkeer binnen het Koninkrijk en de commotie rondom de pensioen regeling van Curacaose politici. Het menselijk verkeer refereert naar een recent debat waarbij de tweedekamer pleitte om criminile Antilliaanse jongeren terug te sturen naar hun eiland van herkomst. Bij dit debat stelde de PVV zelfs voor om deze jongeren voor de rest van hun leven te verbieden naar Nederland te komen. Voor dit laatste voelde de rest van het parlement weinig. Op dit moment word onderzocht of met de huidige grondwet en het rechtssysteem een regeling als deze gerealiseerd kan worden.
Bij het struikelblok over de pensioenregeling wil ik graag even stilstaan. Het maakt mij boos en zou ook de Curacaose bevolking ook eens kritisch naar hun eilandsraad moeten laten kijken. Op vijf september regelde de eilandsraad een riante pensioenvoorziening voorzichzelf. Het argument was dat dit toch ooit op een dag geregeld zou moeten worden. Opmerkend is dat deze pensioenregeling een stuk voordeliger is dan de basis norm op de markt. Deze zou dan gefinancieerd worden uit middelen die Nederland heeft opgestuurd om te beginnen aan de complete schuldsanering van ons eiland.
De partijen in de kamer hadden dan zelf ook uiteenlopende standpunten over de bovengenoemde punten.
Standpunt van het CDA was afspraak is afspraak. Zij willen hard doorzetten om op korte termijn 10-10-10 nog te realiseren. dat de eilanden naar verluid van velen nog niet goed zijn voorbereid was niet direct een aanleiding om niet naar de status aparte te werken. Over onafhankelijkheid vonden zij dat ze eerst naar de autonome status moesten werken en eventueel daarna nog een referendum kunnen houden over onafhankelijkheid als het Curacaose volk hier inderdaad naar vraagt.
De Christenunie geloofde er sterk in dat Curacao klaar was voor deze stap. Zij geloofd er sterk in dat ondanks het feit de voorbereidingen nog niet spic and span zijn 10-10-10 vooral moet worden doorgezet. De spreker was tijdens de verkiezingen zèlf ook op Curaçao en ondervond dat de bevolking ook al erg graag 10-10-10 wilde realiseren. Daarnaast was deze partij fel over de kwestie menselijk verkeer en terugstuur Antilliaanse jongeren. Met zo’n regeling zouden we ongelijk met de burgers in het Koninkrijk omgaan aldus de christenunie.
Groenlinks ziet het ook niet als mogelijkheid om het menselijk verkeer beperkingen op te stellen. Zij deden een beroep op de aanwezige delegatie van de Antillen om aub nogmaals naar deze pensioenregeling te kijken, omdat dit gewoon niet eerlijk is tegenover het Curacaose volk en de Nederlandse belastingbetaler.
De PVDA nam een totaal ander standpunt. Zij zagen onafhankelijkheid absoluut niet als mogelijkheid voor het eiland. Ook niet als het BC hier expliciet om vraagt. Nederland heeft volgens het PVDA gezien de historie een verantwoordelijkheid om het welzijn van de eilanden te waarborgen. Daarnaast is dit ook wat door de internationale gemeenschap van Nederland verwacht.
De PVV van Geert Wilders had ook haar eigen standpunt. Zij hekelden zich vooral aan feit er zo word vastgehouden aan de 10-10-10. Het mocht dan ook een mooie symbolische datum zijn, maar dan het liefst voor een trouwerij en niet voor zo’n belangrijke nationale gebeurtenis. Het rechtssysteem, politie, bon futuro en ambtelijk bestuur waren nou eenmaal niet klaar om helemaal autonoom te worden. Later lieten zij ook weten, niet te begrijpen waarom onafhankelijkheid geen mogelijkheid was. De bevolking heeft volgens de PVV hiervoor gekozen. ‘’Het nieuwe BC op Curacao is door de bevolking gekozen, als dit nieuwe BC dus onafhankelijkheid wilt, doen zij dat als volksvertegenwoordigers. Het volk wilt dus duidelijk haar onafhankelijkheid’’. Geert Wilders was zelf ook aanwezig bij het debat maar participeerde niet en vertrok al kort na zijn intrede.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten